Stari hleb

Pet saveta kako produžiti rok trajanja ovoj namirnici

Hleb

Zamrznite ga
Hleb star nekoliko dana u zamrzivaču može da izdrži i do tri meseca. Nakon što ga izvadite, premažite ga s malo vode ili ulja i zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj. Korica će biti hrskava, a iznutra će biti topao i mekan. Ovo je idealno rešenje kad vam treba hleb a obližnja pekara je zatvorena.

Spremite musaku
Stari hleb idealan je dodatak musakama s mesom, pečurkama i povrćem. Izrežite hleb na šnite ili kockice, prelijte ga velikom čašom mleka i po njemu rasporedite tikvice, sir, pečurke, patlidžane, povrće ili meso. Prelijte prelivom od mleka, jaja i začina i pecite u rerni oko pola sata.

Dodajte ga supi
Francuzi su od ovog dodatka napravili specijalitet. Naseckajte stari hleb na kockice, osušite ih i dodajte u supu umesto testenine.

Napravite prezle
Domaće hlebne mrvice zdravije su i jeftinije od kupovnih. Stari hleb zapecite u rerni dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga izmrvite rukom, štapnim mikserom ili u blenderu.

Ispecite bruskete
Stari hleb bolji je izbor za ovo jelo jer bolje za sebe veže ostale sastojke od mekanog. Natopite ga maslinovim uljem i pospite željenim začinima i belim lukom. Zapecite ga u rerni i nakon toga na njega stavite iseckani paradajz, pršutu, sir, salatu ili neki ukusan namaz.

, , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: