Zimnica

Feferoni

Sastojci
* 1 kg feferona
* 2 dl sirćeta
* 2 dl vode
* so
* biber u zrnu

Priprema
Feferone operite i poređajte u manje tegle uspravno. Presolac napravite tako što ćete prokuvati vodu kojoj ste prethodno dodali so. Kad proključa, sklonite s vatre i dodajte sirće, zatim ostavite da se potpuno ohladi. Time prelijte feferone tako da potpuno ogreznu, ubacite i biber u zrnu po želji, a onda ih pritisnite plastikom ili korenom rena.
Tegle zatvorite, povežite ih celofanom i ostavite na hladno i suvo mesto.

Kiseli krastavčići

Sastojci
* 5 kg krastavčića (kornišona)
* 5 l vode
* 300 g šećera
* 200 g soli
* 100 g esencije
* 1 kesica konzervansa
* 1 kašičica vinobrana
* biber u zrnu
* malo mirođije

Priprema
Krastavčiće oprati i staviti u dublji sud. Popariti ih vrelom vodom i ostaviti da se prohlade.
Za to vreme skuvati presolac. Prvo staviti vodu sa solju i šećerom da provri, dodati konzervans i vinobran, skloniti sa šporeta, pa dodati esenciju.

Dok se presolac malo prohladi, puniti tegle krastavčićima. Ređati ih čvrsto jedan do drugog. U svaku teglu stavljati začine: nekoliko zrna bibera, po 1 kašičicu zrna slačice i malo suve mirođije. Na vrh tegle staviti pritiskač da krastavčići ne bi isplivali, pa naliti još topao presolac. Zatvoriti tegle celofanom pa metalnim poklopcem, ostaviti ih u neku kutiju i pokriti ćebetom. Ostaviti do sutradan, pa ih odložiti u špajz.

Mešana salata

Sastojci
* 5 kg crvenih paprika
* 2,5 kg zelenog paradajza
* 2,5 kg šargarepe
* 3 kg svežeg kupusa
* 2 kg karfiola
* 160 g šećera
* 250 g soli
* 2 kesice konzervansa
* 750 ml vinskog sirćeta

Priprema
Sve povrće iseckati što sitnije, pa dodati šećer, so, konzervans i vinsko sirće. Sve dobro izmešati i ostaviti da odstoji celu noć, pa sipati u suve tegle!

Kisele paprike

Sastojci
* 3 kg babura
* 1 l alkoholnog sirćeta
* 3 l vode
* 2 dl ulja
* kašika soli
* kašika šećera
* biber u zrnu
* beli luk

Priprema
U velikoj šerpi pomešajte sve sastojke sem belog luka i bibera. Kad tečnost provri, ubacite paprike koje su dobro očišćene od semenki i kuvajte do tri minuta. Na dno tegle iseckajte dva čena belog luka i stavite nekoliko zrna bibera, pa na to ređajte barene paprike. Kad teglu napunite dopola, opet stavite biber i beli luk, a isto pospite i kad napunite teglu. Prelijte vrućim presolcem i zatvorite tegle.

Bakin sok od paradajza

Sastojci
* 2 paradajza
* veza celera
* glavica luka
* so

Priprema
Paradajz dobro operite, oljuštite i isecite na komadiće. Posolite, dodajte vezu celerovog lista i iseckanu glavicu luka. Dobro izgnječite rukama i promešajte. Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan stavite da se kuva, a kad provri, nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta. Sipajte u tople flaše, zatvorite, stavite u veću posudu i obložite. Ostavite nekoliko sati da se hladi i stavite u prikladnu prostoriju. Vrlo je važno da boce budu savršeno čiste i osušene.

Cvekla za zimu

Sastojci
* 6 kg cvekle
* 600 g šećera
* 150 g soli
* 1 dl esencije
* 3 l vode

Priprema
Cveklu prvo skuvati da nož može lagano da prođe kroz nju. Kad bude gotova, ostaviti da se ohladi, pa je oguliti i iseći na kolutove. Za to vreme u šerpu sipati vodu i šećer, so, esenciju i ostaviti da proključa, pa u to ubaciti cveklu, skinuti šerpu sa šporeta, ostaviti da se ohladi i pakovati u tegle.
SAVET: Cveklu ne gulite dok se kuva da ne izgubi vitamine!

Ajvar

Sastojci
* 5 kg crvenih paprika šilja
* 2 kg patlidžana
* 1 glavica belog luka
* 75 dl ulja
* 4 feferona
* so, biber

Priprema
Paprike oprati i osušiti, pa ih u rerni ispeći sa svih strana na 220 stepeni. Kad su pečene, staviti ih u najlon kesu i ostaviti da se potpare oko 20 minuta jer će se lakše guliti. Oguliti ih, odstraniti im koštice i staviti da se ocede. Cele patlidžane takođe ispeći u rerni i kad se malo ohlade, oguliti ih.

Oceđene paprike, patlidžane, beli luk i feferone samleti. U dublji prikladan lonac staviti 2/3 ulja i samlevenu masu, biber i so po želji i kuvati na laganoj vatri oko dva sata uz konstantno mešanje. Napola kuvanja dodati ostatak ulja i po potrebi dosoliti. Ajvar je gotov kada masa postane kompaktna, tj. kad tečnost ispari i kada po njemu prilikom mešanja ostaje čvrst i vidljiv trag.
Tegle oprati, osušiti i sterilisati u rerni na 100 stepeni oko 30 minuta, pa zatim u njih sipati ajvar.

Pinđur

Sastojci
* 10 kg mesnatih crvenih paprika
* 5 kg paradajza
* 3 kg patlidžana
* 400 ml ulja
* 2 kašike esencije
* 100 g šećera
* 4 pune kašičice soli
* list celera
* peršun

Priprema
Paprike ispecite, poređajte u lonac i poklopite da se potpare. Oljuštite ih, kratko ocedite i sameljite na mašini za meso. U međuvremenu stavite plavi patlidžan da se peče 20 minuta u vreloj rerni. Ohlađen patlidžan oljuštite i sameljite kao papriku. Paradajz isecite na kriške, kuvajte ga bar dvadesetak minuta, potom propasirajte i dodajte u lonac s paprikom i patlidžanom.

Sve kuvajte na tihoj vatri najmanje dva i po sata, a onda posolite i dodajte ulje. Dobro ukuvan pinđur sklonite s vatre i dodajte dve kašike esencije. Promešajte i vrelo sipajte u prethodno dobro zagrejane tegle. Zatvorite tegle, pokrijte ih ćebetom i ostavite da se dobro ohlade.

, , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: